Інтерв'ю Романа Явецького на сайті НФДУ

       

           На сайті Національного Фонду досліджень України опубліковано інтерв'ю  доктора фізико-технічних наук, керівника відділу Інституту монокристалів НАН України Романа Явецького під назвою "До екстремальних умов готові!"


          Харківські вчені у лютому 2022 року опинилися в самому епіцентрі ворожого наступу. Російська армія била по місту з «Градів» та артилерії, націлювала на наукові установи крилаті ракети.
         У травні один з ворожих снарядів влучив і в лабораторію відділу кристалічних матеріалів складних сполук Інституту монокристалів НАН України. Керівник відділу, Роман Явецький, образно кажучи, схопився за серце, адже в лабораторії знаходилося нове обладнання, придбане, зокрема, і за кошти Національного фонду досліджень України.
          Науковці інституту отримали грантове фінансування НФДУ на виконання проєкту «Новітні та традиційні ІЧ-прозорі кераміки складної архітектури для екстремальних умов експлуатації» і перед війною встигли придбати дорогий прес для холодного ізостатичного пресування.
   

         – Приміщення лабораторії після обстрілу нагадувало кадри з фільмів про апокаліпсис, але обладнання дивом уціліло, – згадує Роман Павлович.
Після перших шквальних обстрілів члени команди, яка виконує проєкт, виїхали з міста. Втім, влітку четверо науковців повернулися до Харкова. І хоча фінансування проєкту призупинено (кошти направлено на потреби оборони країни), вчені примудряються купувати необхідні реактиви за кошти інституту і продовжувати роботу.


           У 2022 році вчені планували закінчити останній, найважливіший етап проєкту – виготовити оптичну кераміку. Для її виготовлення потрібне спеціальне обладнання, яке також планували купити в цьому році. Війна перекреслила ці плани, але вчені сподіваються, що фінансування буде відновлено і вони зможуть здійснити задумане.
Науковці мають всі підстави сподіватися на успіх, адже під час попередніх експериментів вони зуміли синтезувати у вакуумній печі прозору кераміку оксиду ітрію складної архітектури з високими оптичними властивостями.

          Проєкт виконує молода команда. У ній – четверо молодих науковців (з них три аспіранти), докторант та доктор наук. Над тематикою отримання прозорої кераміки дослідники працюють уже понад десять років. «За цей час сформувався колектив, здатний розв'язувати найскладніші наукові задачі. Останній рік був дуже складний, але воєнні випробування лише загартували команду. Колеги жартують, що до екстремальних умов готові і вони самі, і матеріали, які вони створюють. Пишаюся нашою командою!».

 Повний текст читати за посиланням: https://nrfu.org.ua/news/do-ekstremalnyh-umov-gotovi/