Налагодження нових форм співпраці. Зустріч з представниками АТ «Мотор Січ»

           Комерціалізація наукових розробок  є важливою складовою  роботи Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України. У впровадженні наших наукових результатів особливо зацікавлені українські підприємства.  

        Так, 17 грудня 2021 року відбулася  ознайомча зустріч  представників  АТ «Мотор Січ»: заступника головного інженера Зеленюка О.Н.,  заступника головного конструктора Цоцоріна С.Ю. інженерів Маковського С.Г. та Яковлева В.Д. з напрацюваннями Комлексу. НТК представляла  група провідних науковців на чолі  з директором Інституту монокристалів чл.-кор. НАН України Ігорем  Притулою.

   

        Гостей зацікавила низка  презентованих інноваційних розробок НТК. Зустріч проходила у форматі вільного діалогу, в ході якого були обговорені актуальні питання співробітництва між установами та визначено основні  напрямки  можливої спільної діяльності. Зокрема обговорювались конкретні пропозиції щодо співпраці у галузі спільного виробництва вітчизняного ендопротезу тазостегнового суглоба із застосуванням монокристалу сапфіру як  основи кульшової головки  протезу.

           У обговоренні Ігор Притула наголосив: «Ми впевнені, що застосування сапфіру в парах тертя ендопротезів тазостегнового суглоба може мати особливе соціальне значення, адже термін служби їх в організмі людини значно вищий за існуючі аналоги. Інертність сапфіру дозволить знизити можливість запалення, інфікування та прискорити процес реабілітації хворих. Крім того, ця розробка може сприяти зниженню залежності України від імпорту імплантатів кульшового суглоба та створенню нових  робочих  місць»

    

           У підсумку зустрічі представники АТ «Мотор Січ» та НТК ІМК НАНУ домовились про підписання меморандуму щодо співпраці в галузі виробництва вітчизняних імплантатів на базі інноваційних розробок обох організацій.

           Сподіваємося, що ця зустріч дасть потужний імпульс у плідній співпраці наших вчених та фахівців АТ «Мотор Січ» для створення сучасних, та вкрай необхідних для нашого суспільства перспективних розробок в галузі вітчизняної імплантології.