НТК відвідали учасники студентського тижня співпраці зі стейкхолдерами

        Виставку досягнень Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України відвідали учасники студентського тижня співпраці зі стейкхолдерами, це студенти та вчені з Харкова, Вінниці, Запоріжжя, Маріуполя та Краматорська. Цей захід під назвою  «Інноваційна мультидисциплінарна навчальна програма зі штучних імплантів для  біоінженерії» (рівні бакалавр та магістр) проходить в Інституті патології хребта та суглобів проф.М.І. Сітенка у рамках проекту  Erasmus і BioART.

       З науковими розробками Комплексу гостей знайомили учений секретар к.х.н. Іліас Щербаков та співробітники Комплексу - к.т.н. Олександр Волошин, проф. Леонід Литвинов та к.ф.-м.н. Костянтин Кулик.

        Велику зацікавленість і багато запитань викликали у відвідувачів розробки НТК «Інститут монокристалів» в галузі хімії, біомедицини та нанотехнологій, особливо  виробництво імплантів із сапфіру. Зустріч проходила у режимі питання- відповідь.

         До речі, монокристал сапфіру, як робочий матеріал для створення ендопротезу, має цілий ряд переваг – він інертний, біосумісний з живими тканинами і не погіршує імунний статус організму.Гарно відполіровані сапфірові поверхні не зрощуються з кістковими структурами, на них не осідають органічні молекули. Коефіцієнт тертя і коефіцієнт зносу сапфірових пар наближається до відповідних значень для натурального суглобу.Наш НТК – єдина в Україні установа, де вміють вирощувати штучні сапфіри досить великих розмірів, а наші фахівці володіють технологіями для обробки сапфіру високої якості.

         Нагадуємо, що в Науково-технологічному комплексі «Інститут монокристалів» НАН України під девізом "Наука - це круто!" постійно проходять ознайомчі екскурсії для школярів, студентів та всіх, кого цікавить наука Такі екскурсії – це можливість ближче пізнати специфіку роботи науковців, отримати багато корисної інформації у галузях фізики, хімії, біомедицини та нанотехнологій, розширити знання про можливості природничих наук.