До 30-ї річниці незалежності України LIGA.net знайшла три десятки яскравих і сучасних українських продуктів, які змогли перемогти конкурентів на глобальних ринках.

         До 30-ї річниці незалежності України інтернет видання LIGA.net знайшло три десятки яскравих і сучасних українських продуктів, які змогли перемогти конкурентів на глобальних ринках. Список українських продуктів, які підкорили світ, складено редакцією LIGA.net на основі власного досвіду і спілкування з підприємцями і консультантами. Він не є вичерпним. Компанії розміщенні у довільному порядку.

       Серед них і наша  продукція - "Монокристали для адронного колайдера".

" ...Коли чуєш про інститут Національної академії наук України, то на думку не спадає виробництво інтелектуальної продукції, яка експортується у десятки країн. Але є виключення. Наприклад, харківський НТК "Інститут монокристалів".

Це другий у світі виробник штучних кристалів. Більша частина продукції НТК йде на експорт. Але цей продукт має стратегічне значення: сапфірові пластини важливі для української армії. Легка бронетехніка ЗСУ оснащена “прозорою бронею”, яка містить сапфір. Це дозволяє “затримати” кулю і знизити навантаження на наступні шари бронепакета.

Продукція Комплексу використовуються у Великому адронному колайдері, космічній та авіагалузі, медицині, оптоелектроніці та військовій техніці.

Деякі кристали “випікаються” при температурі 2 500 градусів. Права на використання української технології випікання придбала компанія Siemens. Якщо сировина коштує $100-150 за кг, то готовий продукт - декілька тисяч доларів..."

 Докладніше за посиланням: https://project.liga.net/projects/30_products_ukraine/?fbclid=IwAR3lzKNw...